Creatief met hergebruikt materiaal

‘De keuze is reuze!’

Stofjes, garen en naalden liggen verspreid over de tafel in het naaiatelier bij Leer-werk en trainingscentrum De Basisz. De snorrende naaimachines overstemmen het geluid van de radio. De enthousiaste Kora, Marleen en Ruben zijn in volle vaart aan de slag. Er hangt een optimistische stemming: want creativiteit kan zorgen voor fijne afleiding!


Kora Bakker

Het is woensdagmiddag, 12 uur. Kora Bakker geeft instructies aan de leergierige Marleen en Ruben. Normaal gesproken is Fatema er ook, maar die is vandaag ziek. Sinds september 2021 is Kora al te vinden in het naaiatelier. Hier kan ze samen met haar ‘leerlingen’ haar grootste passie uitoefenen: op een creatieve manier producten maken van hergebruikt materiaal. ‘Het allerleukste vind ik iets creëren van materiaal waar het niet voor bedoeld is’, vertelt ze vrolijk. Ze reikt me een klos aan en zegt: ‘Van deze klos wordt normaal gesproken tapijt gemaakt, maar wij willen hiermee gaan haken.’ Kora is altijd al een bezige bij geweest, met een innovatieve blik op materiaal. Zo maakte ze vroeger zelfs sieraden van nietjes! ‘Het hergebruiken van materialen is niet alleen héél leuk, het heeft verschillende doeleinden. Zo kan die creativiteit helpen om je hoofd te legen.’ Maar ze moet toegeven dat dit niet altijd zo is. ‘Aan de andere kant ben je wel altijd aan het nadenken over creatieve ideeën. Ik kan er soms niet van slapen’,verklapt ze grinnikend met een knipoog.

Producten
In het naaiatelier ligt de focus op verschillende projecten. Zo is dit creatieve team momenteel bezig met een lange vlaggenlijn. Deze wordt later dit jaar ingezet voor het vijftienjarig jubileum van De Basisz. Daarnaast deelt Kora vol trots dat er binnenkort een nieuw project gelanceerd wordt. Klanten kunnen namelijk kinderkleding bestellen in de maat en stof naar keuze! ‘Onze kinderkleding is handgemaakt, uniek en zit bovendien bóórdevol liefde’, vervolgt ze haar verhaal. ‘We pakken de productie seizoengericht aan. We hebben verschillende stoffen: de keuze is dus reuze!

Leerproces
Voorheen heeft Kora alleen naailes gegeven aan groep acht. ‘Maar deze mensen gaan als een speer
en dat geeft veel voldoening. ‘Ruben kan inmiddels ritsen innaaien en Marleen zit zélfs thuis achter de naaimachine.’ Kora’s uitgangspunt is het overdragen van kennis: ‘In dit vakgebied moet je lef hebben. Oefening baart kunst. Daag jezelf uit én durf vooral fouten te maken!’ Kora vindt niet alleen het resultaat belangrijk, de ontwikkeling van de leerlingen telt ook mee. ‘Iedereen heeft zo zijn eigen uitdaging. Wat vind je leuk? Waar ben je aan toe? De antwoorden op die vragen nemen we mee in het leerproces.’

Steun klanten
Kora wil graag de vrijgevige klanten bedanken. ‘We kregen veel reactie op onze geplaatste oproepen in de zoektocht naar materiaal. Zo hebben we verschillende naaimachines in ontvangst mogen nemen.’ Triomfantelijk laat ze de nieuwe bedrijfs- én leermachine zien, die binnengebracht zijn in het atelier. Daar wordt nu met plezier gebruik van gemaakt. Tevreden besluit Kora: ’Zelfs in dit atelier vindt er een ‘kringloop’ plaats. We hergebruiken materiaal en we maken het mooier. Het is voor én door mensen. En dat is waar wij voor staan!’

 

Benieuwd naar de zelfgemaakte producten? Houdt onze website en social mediakanalen in de gaten voor meer informatie!

Door Roxi Grotenhuis
© Eigen beelden