Ready, set, GO

Achter de schermen op TikTok

Leer-werk en trainingscentrum De Basisz lanceert een eigen TikTok account.

Het is je vast niet ontgaan; de razend populaire app TikTok. Hoogstwaarschijnlijk stuitte je al eerder op een van de miljarden korte video’s van vijftien seconden. De zogeheten ‘TikToks’ zijn gefilmd op het ritme van liedjes met elk bestaande uit een bepaald thema. Gekke dansjes, uitzonderlijk lekkere gerechten en schattige dieren: ze komen allemaal voorbij op TikTok. Maar wat doet onze kringloopwinkel nou op het platform wat alleen bedoeld lijkt te zijn voor jongeren? 

Afbeelding met tekst, plank, boek, binnen Automatisch gegenereerde beschrijvingKlaar voor de start
Toen media stagair Roxi Grotenhuis onderzoek deed naar kringlopen op TikTok kwamen er vrijwel amper resultaten. Roxi vindt dat daar verandering in mag komen. ‘Er is genoeg te zien wat uitgelicht mag worden. Het is leuk om onze volgers en klanten een inkijkje te geven achter de schermen van De Basisz. Maar het inspireren is ook een belangrijke factor. We willen uitstralen hoe leuk het is om voor een betaalbaar prijsje te recyclen. Daarnaast is het vastleggen van de gezelligheid in onze winkel héél belangrijk voor ons. We willen laten zien dat mensen die hier werken het naar hun zin hebben.’ TikTok is niet alleen verstandig om in te zetten maar ook ontzettend leuk. Door middel van speelse beelden kun je in de korte video’s mensen overtuigen van de meerwaarde van tweedehands spullen. ‘Er staan al een paar filmpjes op, maar dit is pas het begin.’ Er valt nog zoveel te creëren, en Roxi heeft samen met haar collega Jules nog genoeg ideeën.

Beelden
Van winkeltours en acties tot de boekencollecties en alle kleuren van de regenboogwand. De TikTok @kringloopwinkeldebasisz voorziet de volgers van een behoorlijk scala aan content. Elke week verschijnen er één á twee nieuwe TikToks, die vervolgens ook worden gedeeld op de andere sociale media platvormen zoals Instagram. We hebben ‘helaas’ nog geen gekke dansjes opgenomen. Misschien verschijnen die nog wel in de toekomst. Maar voor nu is het belangrijk om alle onderdelen van De Basisz in de schijnwerpers te zetten. Of dit nou planten, stoelen of kledingstukken zijn. Inspireren is het allerbelangrijkste.

Martine Kruider
Een TikTok account is iets wat Martine Kruider, een van de oprichters van De Basisz, altijd al voor ogen zag. Ze wist alleen nog niet precies wat het juiste uitgangspunt zou zijn. Inmiddels loopt het aantal volgers van de TikTok gestaagd. ‘Ik hoop natuurlijk wel op leuke dansjes, alhoewel mijn kinderen duidelijk hebben gemaakt dat ze hun moeder liever niet op TikTok willen tegenkomen, haha.’

Meer zien? Volg @kringloopwinkeldebasisz op TikTok en neem een kijkje in de tweedehandse wereld van De Basisz.

Door Roxi Grotenhuis
© Eigen beelden