‘We zijn immers allemaal verantwoordelijk voor elkaar’

Het verhaal over Mieke en haar herdenkingskussens


Mieke Vaessen is niet weg te denken achter de naaimachine: het is haar thuis. Van jongs af is Mieke in dit vakgebied gerold. Bij
Leer-werk en trainingscentrum De Basisz zet Mieke zich in voor een nieuw project: Herdenkingskussens. Maar wie is Mieke nou eigenlijk? En wat zijn herdenkingskussens?

 

Naald en draad
Mieke zit als jong meisje naast haar moeder en oma achter de naaimachine. Ze mocht af en toe een knoopje aannaaien, of een klant de aangepaste kleding brengen. “Ik naaide af en toe ook stiekem als mijn moeder weg was,” verklapt Mieke ondeugend. Haar moeder zei altijd: ‘’Ga maar niet in het vak werken. Je krijgt dan te maken met moeilijke klanten en bovendien verdien je niet veel.’’ Maar dat hield de creatieve Mieke niet tegen. Op haar veertigste is ze alsnog als coupeuse de modekant op gegaan om naailessen te geven. Ondertussen heeft Mieke een heleboel ervaring opgedaan op het gebied van naaien. Zo is ze onder andere aan de slag geweest met tassen, stoffen kleerhangers, carnavalspakken, patchwork, quilten en zélfs één trouwjurk!

“Ik ben altijd op zoek naar creatieve projecten en de uitdaging hierin.”


Creatieveling
Mieke is altijd wel te vinden achter de naaimachine. “Als ik in de ochtend mijn bed uitstap, kijk ik tegen een tafel vol lapjes stof aan. Dit inspireert mij om onmiddellijk aan de slag te gaan. Ik loop over van de ideeën!” Als Mieke een stofje ziet, dan bedenkt ze daar gelijk iets voor. Mieke is een doener, als ze een naaimachine ziet gaan haar handen jeuken.


“Ik heb gevonden wat ik wil doen en waar ik niet mee kan stoppen. Ik ben blij dat ik mijn grootste passie mag blijven uitoefenen: creëren.”


Goede doelen
Mieke zet zich graag in voor de maatschappij. Zo heeft ze haar steentje bijgedragen voor verschillende goede doelen. Eén daarvan was een project dat zich inzet voor gezinnen met aidsproblemen in Johannesburg. Hier heeft ze van kleine lapjes patchwork zakjes gemaakt, gevuld met lavendel, met daaromheen een mooie strik. Samen met haar vriendinnen heeft ze voor dit project maar liefst 14.000 euro opgehaald. “Ik vond het zo bijzonder om te zien hoe zo’n klein project zo groot is geworden. Gezondheid is hier in Nederland vaak vanzelfsprekend, maar dat is natuurlijk niet in elk land het geval. Daar zet ik mij graag voor in!” Triomfantelijk vervolgt ze: “Het was een resultaat om trots op te zijn.” Intussen wijst ze naar een blauw en geel lapje stof in de kast. “Ik ben van plan om die lapjes stof gebruiken om stoffen draagtassen van te maken, in de kleuren van de vlag van Oekraïne. Mijn hersens staan nooit stil op creatief gebied…”

 

“Als één op de tien mensen iets kan betekenen buiten hun eigen bubbel om, dan kan je met hele kleine stapjes al zoveel doen voor de medemens. We zijn immers allemaal verantwoordelijk voor elkaar.”

 

Herdenkingskussen
Mieke zal zich de komende tijd storten op een nieuw project van De Basisz: de herdenkingskussens. Hiermee wil ze bereiken dat mensen iets tastbaars van hun naaste of liefste hebben. “Mensen zullen met hun zintuigen herkenning voelen door middel van geur en tast. Dit kan veel troost bieden.” In overleg zal er een plan worden gemaakt met het materiaal van de geliefden dat bij de mensen thuis ligt. ‘’Of het materiaal een overhemd met knoopjes of een dekentje is, er is genoeg ruimte voor alle wensen en mogelijkheden, ’’ aldus Mieke.

Benieuwd naar de herdenkingskussens? Houdt onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor meer informatie.

Door Roxi Grotenhuis

© Eigen beelden

 

Ander Nieuws